Środa z Profilaktyką – profilaktyka cholesterolowa
15.12.2021
• Około 61% populacji w Polsce ma podwyższony poziom cholesterolu.
• Wysoki poziom cholesterolu nie boli! Trzeba go kontrolować, bo stanowi ogromne zagrożenie dla życia i zdrowia.
• Lekceważenie podwyższonego poziomu cholesterolu zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu oraz może skrócić życie o 20-30 lat.
Jak kontrolować swój poziom cholesterolu?
Co to znaczy „dobry” i „zły” cholesterol?
Jak dietą obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu?
Jakie znaczenie w profilaktyce cholesterolowej ma aktywność fizyczna?
Na te pytania w filmie odpowiadają nasi eksperci : Beata Czarnecka-Pytko specjalistka medycyny rodzinnej, Anna Kuczkin psychodietetyk i Tomasz Klimiuk trener personalny:
ABC profilaktyki cholesterolowej
A. Odżywiaj się zdrowo!
B. Bądź aktywny fizycznie!
C. Wyeliminuj używki!
Lipidogram – sprawdź swój cholesterol
Lipidogram – profil lipidowy – odzwierciedla stan gospodarki lipidowej organizmu, w tym przebieg metabolizmu lipoprotein i cholesterolu. To badanie próbki krwi pozwalające ocenić stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, HDL i trójglicerydów.
Profil lipidowy osoby po 40. r. ż. mogą bezpłatnie wykonać w ramach programu pilotażowegoProfilaktyka 40 PLUS.
Więcej informacji o profilaktyce cholesterolowej znajdziesz w ulotce.
Zalecenia dietetyczne na obniżenie cholesterolu:
Spożywaj 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach co 3-4 godz.
Zastąp tłuszcz zwierzęcy roślinnym, ogranicz spożycie smalcu, masła i śmietany, używaj oliwy z oliwek, oleju rzepakowego.
Ogranicz spożycie tłustego mięsa (tj. wieprzowina, tłusta wołowina, kaczka, gęsina).
Jedz ryby morskie, orzechy i awokado bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
Wyeliminuj z diety szkodliwe tłuszcze trans, obecne w margarynach, wyrobach cukierniczych, czekoladowych, zupach i sosach w proszku, żywności typu snack oraz fast food.
Zamiast smażenia wybieraj gotowanie na parze i pieczenie.
Ogranicz spożycie cukru, słodyczy. Cukry proste powodują wzrost syntezy szkodliwego cholesterolu LDL w wątrobie.
Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego, który wspomaga wydalanie z organizmu nadmiaru tłuszczu.
Białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym, postaw na kasze, razowy makaron i brązowy ryż oraz rośliny strączkowe, owoce tj. jabłka i gruszki jedz ze skórką.
Jajka jedz na miękko – płynne żółtko ma w sobie lizynę, która hamuje wzrost „złego” cholesterolu we krwi.
Bezpłatne plany żywieniowe z przepisami na zdrowe dania przygotowane według zasad diety DASH znajdziesz na portalu diety.nfz.gov.pl.
źródło: Zespół Profilaktyki Zdrowotnej Podlaskiego OW NFZ